Archívum - HÍREK 2010

MIKULÁS ÜNNEPSÉG
2010. december 14.KORLÁTI MIKULÁS ÜNNEPSÉG 2010. December. 06 -én 17:00-tól A mikulás korlátra a gyerekekhez a kisvonattal érkezett,ahol sorkerült a mikulás csomagok szétosztására,utána a gyerekek a szülökkel,kirándulást tehettek a kisvonattal,fony településre,ami egy külön élmény volt nekik
.


ÁLLÁSPÁLYÁZAT
2010. december 1.


VÁLASZTÁS 2010
2010. október 4.

KORLÁT TELEPÜLÉS VÁLASZTÁS EREDMÉNYEI
Polgármester választás

A polgármester Kovács Miklósné FÜGGETLEN jelölt lett.

Érvényes szavazatok száma
Jelölt neve
Jelölő szervezet(ek)
Kapott
érvényes
szavazat
%
1
Kovács Miklósné
FÜGGETLEN
107
52,71
2
Takács Péter György
FIDESZ KDNP
96
47,29

További részletek, eredmények»
Kisebbségi eredmények


Háziorvos helyettesítés
2010. szeptember 29.
A háziorvosi feladatokat helyettes látja el: Dr. Dienes Csaba, Boldogkőváralja. A körzeti orvosi állásra rövidesen pályázat kerül kiírásra

GYÁSZHÍR
2010. szeptember 29.
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, tisztelték, hogy Dr. Sebők József háziorvos szül.: 1966. december 12., 2010. szeptember 15.-én 44 éves korában távozott közülünk. Nyugodjék békében!


VÁLASZTÁS 2010
2010. szeptember 6.

Park- és szoboravató ünnepség
2010. szeptember 4.

Az ABAÚJ-ABAÚJBAN-FEJLESZTÉSI PARTNERSÉG , KORLÁT FEJLŐDÉSÉÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY ÉS KORLÁT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2010.szeptember 4-én, (szombaton) PARKSZÍNPAD átadó, PARK-és SZOBORAVATÓ ünnepséget tartott.
Már délelőtt nagy volt a nyüzsgés a polgármesteri hivatalban és a mögötte lévő területen, ahol szorgalmas férfiak rendezték be padokkal a nézőteret, ugyanakkor a konyha előtti szabadtéren , 3 üstben, gyakorlott szakács-asszonyok főzték a vaddisznógulyást, melynek illata rövid időn belül bejárta a környéket. Kora délután megérkezett a középkori játszóház, és az ugráló vár is, melyet a korláti gyerekek hamar felfedeztek és folyamatosan birtokba is vettek. Az igazi nagy érdeklődést keltett a "Partnerségi kisvonat", mely érkezését dudaszóval jelezte, és folyamatosan szállította a szomszédos településekről a vendégeket, vagy kocsikáztatta az utazást élvező embereket. Délutánra soha nem látott tömeg érkezett Korlátra, az ünnepségre. A főutca tele volt parkoló autókkal, busszal és ezek között lavírozott a telekocsival közlekedő kisvonat, melyet a gyerekek és az idősebbek is egyaránt nagyon élveztek.
Korlát felkészült a sok vendég fogadásra. Az új szabadidő park területén sok-sok asztal, szék, pad, étel-ital bőven rendelkezésre állt, az önkormányzat, a helyi vendéglátós és a vásárosok jóvoltából. Estére elfogyott a 3 üstben főtt gulyás is, de nagy sikere volt a hamburgernek, virslinek és hot-dognak is. Kedves meglepetés volt, hogy az ünneplő közönséget házi süteményekkel kínálták, melyet jóízűen fogyasztottak a vendégek. Igazi, nagy meglepetés volt, hogy Ónodi Borbála, korláti fiatal egy rendkívül ötletes, mutatós, s mind később kiderült rendkívül finom is: korláti címerrel díszített tortával kedveskedett Dr. Ódor Ferenc elnök úrnak. A tetszetős édességet a vendégek jóízűen el is fogyasztották.


Ünnepi programok:
Az ünnepséget 15 órakor Szabóné Kémeri Klára, az ABAÚJ-ABAÚJBAN-FEJLESZTÉSI PARTNERSÉG projektmenedzsere, a VITEA Alapítvány elnöke nyitotta meg, majd Takács Péter György polgármester mondott ünnepi köszöntőt. A polgármester köszöntötte Dr. Mudra Rozália asszonyt, Kassa Megyei Hivatal képviselőjét, a határon átnyúló program vezetőjét, a szomszédos települések polgármestereit, a megjelent vendégeket és nem utolsó sorban Korlát település polgárait. Köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek, segítették és támogatták a hivatal mögötti terület rendbetételét, a park kialakítását, a színpad építését, és II.Rákóczi Ferenc mellszobrának elhelyezését. A mellszobrot Kulcsár Benjámin felvidéki szobrászművész készítette, aki Korlát polgármesterének egy II. Rákóczi Ferenc szobrot is ajándékozott. A színpad Kéki Luterán György tervei alapján készült.Mindennek a munkának köszönhető, hogy Korlát szívében megépült egy színvonalas településközpont, mely a településen átutazó emberek, kerékpáros, autós turisták és a helyiek megpihenését szolgálja, ugyanakkor Korlát részére egy kulturált település rendezvényközpontot is biztosít a szomszédos kereskedelmi és vendéglátóegységgel.A polgármester köszöntője után kuruc bemutatóval parkavató, szoboravató és koszorúzási ceremóniára került sor, melynek keretében a történelmi egyházak képviselői-Mészáros Viktória református lelkész, Árvai Zoltán római katolikus plébános és Hornyák János görög katolikus esperes megáldották és felszentelték, az új parkot..II. Rákóczi Ferenc szobránál koszorút helyezett el: Korlát Községi Önkormányzat, Korlát Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány, VITEA Alapítvány, Alsólánc képviselői, Nagyida képviselői.

Ezt követően Dr. Ódor Ferenc országgyűlési képviselő, a B.-A.-Z.-Megyei Közgyűlés elnöke mondott avató beszédet, melyet követően megkezdődtek a kulturális programok az új színpadon.

  • Debrődi asszonykórus felvidéki dallamokat adott elő.
  • Bodnár Adrien, hernádcécei fiatal tehetség operett slágereket énekelt.
  • Cseh Imre-Zámbó Jimmy emlékkoncertet tartott.
  • A forrói-Hernádvölgye Néptáncegyüttes feregeteges hangulatű műsort adott.
  • Mizsák Bertalan, Petőfi verset mondott.
  • Varga Miklós nagy sikerű koncertet adott.
A koncertet követően bekövetkezett a rendezvények szervezőinek rémálma- vagyis a sötétségben hirtelen óriási eső kezdett el esni. A rendezők kénytelenek voltak az ünnepi programot megszakítani, s így az est további programjai, a tűzijáték, a park-bál, sajnos elmaradt. A bejelentést követően a több száz ember szomorúan indult hazafelé.

Phralipe Korláti Tagszervezete
2010. augusztus 30.
"Egymásért" képzési és foglalkoztatási program Korlát településen TÁMOP-1.4.1-07/1-2008- 0013
Záró kiadvány letölthető»

PARKSZÍNPAD AVATÓ ÜNNEPSÉG
2010. augusztus 18.

ABAÚJ-ABAÚJBAN-FEJLESZTÉSI PARTNERSÉG
KORLÁT FEJLŐDÉSÉÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY ÉS
KORLÁT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
tisztelettel és szeretettel meghívja Önt, és családját, valamint barátait
2010.szeptember 4-én, (szombaton)15.00 órakor
megrendezésre kerülő
PARKSZÍNPAD átadó, és PARKAVATÓ
ünnepségére és az, azt követő programokra.

15.00 Polgármesteri köszöntőt mond: Takács Péter polgármester
15.10 Ünnepélyes avatási ceremónia: parkavatás, szoboravatás és koszorúzás
16.00 Kuruc bemutató, hírlövés
16.15 Avató beszédet mond: Dr. Ódor Ferenc országgyűlési képviselő, a B.-A.-Z.-Megyei Közgyűlés elnöke
16.30-tól: Kulturális programok hajnalig tartó PARK-Bállal (Zenél: Márkus Laci)
Helyszín: Korlát, Kossuth u.36.sz.
Az ünnepség ideje alatt a szomszédos települések között, az igények szerint közlekedik a "Partnerségi kisvonat". Az ünnepség kísérőrendezvénye: 13.00 órától Középkori játszóház, ugráló vár gyerekeknek!
Szeretettel várunk minden érdeklődőt! Ünnepeljen velünk!

Takács Péter
polgármester


Elkészült a Szabadtéri színpad
2010. augusztus 10.
Elkészült Korláton a Polgármesteri Hivatal épülete mögötti területen kialakításra került Szabadidőparkban a Szabadtéri Színpad. Az impozáns építmény mellett megkezdődött a parkosítás és a tereprendezés. Az ünnepélyes átadás 2010. szeptember 4-én várható.

Vízelvezető árok építése
2010. augusztus 10.
Jól haladnak a vízelvezető árkok építési munkái. Az önkormányzat betonelemgyártó berendezésével folyamatosan gyártyák a vízelvezető csatorna betonelemeit, melyekkel a közhasznú munkások már több utcában megépítették a vízelvezető árkokat. Ezzel az önerős munkával a település területén lényegesen sokat javult a csapadékvízelvezető hálózati rendszer, mely a mai rendkívüli csapadékos időszakban védheti a közintézményeket, vállalkozásokat és a magánvagyonokat.

Turisztikai portál üzembe helyezése
2010. augusztus 10.
Az Abaúj-Abaújban Fejlesztési Partnerség települései között Korláton is üzembehelyezésre került egy Turisztikai portál, mely a Polgármesteri Hivatalban található, és melynek segítségével részletes képes, szöveges információkat lehet megismerni a partnerségbe tartozó településekről, az ottani látnivalókról. A partnerséghez való tartozást fejezi ki a település főutcáján elhelyezett információs tábla is.

Szentkúti és patai zarándoklat
2010. augusztus 2.
 
2010. július 24-én Mátraverebély-Szentkútra és Gyöngyöspatára szervezett zarándokutat Árvai Zoltán plébános. A vizsolyi plébánia és a hozzá tartozó települések katolikus hívei közül, mintegy harminchatan vettek részt a zarándoklaton.További részletek...
Új utcabútorok Korláton
2010. május
Lényegesen javítja a településképet az utcán elhelyezett virágládák, illetve a településtisztaságát, a turisták kiszolgálás szolgálják az esztétikus utcai szemetesek.

Épül a Szabadidőpark és Szabadtériszínpad
2010. május
Jól haladnak az építési munkák a Szabadidőpark és a szabadtéri színpad építésénél

Üdvözlő tábla Korláton
2010. május
A Korlátra érkező turisták eligazodását segítik a település főútcáján elhelyezett tájékoztató táblák.

Egyházközségi képviselő-testületi tagok találkozója
2010. május 7.

Egyházközségi képviselő-testületi tagok találkozóját tartották május elsején, munkás Szent József ünnepén az egri Bazilikában. Az első alkalommal megtartott ilyen jellegű főegyházmegyei eseményre mintegy 2500 képviselő-testületi tag regisztrált 312 plébániáról és 330 filiális egyházközségből, amelyekben nemrég újították meg a képviselő-testületeket. Őket lelkipásztoraik, és a hívek közül néhányan kísérték el. Az óriási érdeklődés miatt talán most először fordult elő a Bazilika 180 éves történelmében, hogy kicsinek bizonyult. Közel 300 résztvevő csak a székesegyház mellett kialakított külső helyszínen követhette nyomon a nap eseményeit. Korlátról két fő képviselte az egyháztanácsot.

A találkozó célja megerősödni Istenbe vetett hitünkben és Krisztus Egyházához való elkötelezettségünkben - fogalmazta meg Ternyák Csaba érsek. Ennek megfelelően került sor a különféle programokra. A délelőtt a regisztrációt követően zsolozsma imádsággal kezdődött, melyet a Főpásztor vezetett. Ezt követően három tanítás, előadás következett az első Péter levélből vett mottó jegyében: élő kövek, lelki ház.

A délelőtt során a következő előadásokat hallgathattuk meg: Egyházképünk megújításának szükségességéről Dolhai Lajos, az egri Hittudományi Főiskola rektorának előadása

Mint élő kövek...
Képviselő testületi tagok kötelességeinek jogi és pasztorális dimenziója Linczenbold Levente teológiai tanár, polgári plébános előadása

Liturgikus katekézis Csizmadia István teológiai tanár, mezőkövesdi plébános előadása

A délelőtt ünnepi szentmisével folytatódott, amelyben a Főpásztor Szent Józsefről, az igaz emberről beszélt. Igaz ember volt, mert nem a saját elhatározása, hanem Isten akarata szerint cselekedett. Hű és okos szolgaként atyai gonddal őrizze Jézust. "Ő ma egyházában él tovább. Ma a papok és legközelebbi munkatársaik, a képviselő-testületek tagjai kapták a feladatot, hogy atyai gonddal őrizzék a plébániai közösséget, Istennek egy-egy településen élő híveit." Ma sem a hűség nélküli okosság, sem az okosság nélküli hűség nem elegendő - fogalmazta meg Ternyák érsek.

A megújított képviselő-testületeket arra kértre, hogy önzetlenül, és egységben végezzék szolgálatukat. Segítsék a lelkipásztorokat a plébániák vezetésében, különösen a szervezési és anyagi felelősség megosztásában. A plébániának missziós feladata is van. "A képviselő-testületi tagok abban tudnak legtöbbet segíteni, ha példájukkal és szavukkal az egyházközséghez csak lazán kapcsolódó híveket minden szeretetükkel és leleményükkel segítik bevonni annak élő vérkeringésébe." Élő, eleven közösségekre van szükség.

A találkozó délutáni programja rövid orgona koncerttel kezdődött Urbán Péter, a bazilika karnagya közreműködésével, majd rövid tanúságtételek következtek képviselő-testületi tagok részéről, amelyben személyes hitvallások, egyházközségi életek bemutatása szerepelt. A program májusi litániával fejeződött be.

A május elsején megtartott egyházközségi képviselő-testület tagok találkozóján rövid tanúságtételek is elhangzottak, amelyekben személyes hitvallást, egyházközségi életről való beszámolót, visszatekintéseket hallhattunk. A tanúságtevők: Dr. Boros Attila (Miskolc - Mindszent), Üveges Lajos (Miskolc - Szt. Anna), Hevesi László (Nagytálya), Barla László (Kál), Dr. Tihanyi László (visszatekintés az 1996-os egyházmegyei zsinatra), Csák György (lelkiatyák az életemben), Képes Magdolna (Ináncs), Kiss László (Miskolc - Diósgyőr), Péderi János (Eger - Belváros Főplébánia).

A találkozó animátora Balog Gyula szemináriumi rektor volt, az énekek betanulásában, vezetésében Szabó József Béla, főegyházmegyei főzeneigazgató, és Urbán Péter karnagy működött közre. Az Érseki Szent József Kollégium konyhája biztosította mindenki számára a meleg ételt, frissítőt. Köszönet szolgálatukért, és minden segítő, önkéntes tevékenységéért, akik az előkészítésben, és a lebonyolításban részt vettek.


Korláti Polgármesteri Hivatal ünnepélyes avatása
2010. március 27.

Befejeződött Korláton a polgármesteri hivatal - XVII-XVIII.században épült, volt Téglássy Kúria - küls-belső felújítása, a nyílászárók cseréi és az épület akadálymentesítése.

A beruházás 2009. áprilisában kezdődött, az avatási ünnepségre pedig 2010. március 26-án 14 órakor került sor.
Az ünnepséget Tóth Éva nyitotta meg, majd a szózat eléneklését követően Takács Péter György polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében hangsúlyozta, hogy egy válságos időszakban különösen felemelő érzés egy ilyen kis településen közintézményt avatni, mely nemcsak látványosság, a fő út melletti településkép szempontjából fontos, de az épület külső-belső teljes körű felújítása,az épület akadálymentesítése a településen élő idős emberek számára, mindennapos ügyeik intézését lényegesen kényelmesebbé teszi. A régi épületben ugyanis olyan mértékű szintkülönbségek voltak, mely miatt a nehezen mozgó, idős korlátiak szinte nem tudtak bejutni a polgármesterhez. A polgármester megköszönte a munkáját mindazoknak, akik közreműködtek a beruházás megvalósításában.

  • A pályázat készítő: Lakatos Viktornak
  • Kivitelező:Tállyai Szőlészeti és Borászati Szövetkezet
  • Lebonyolító:EU-VIC-THOR Bt.

A korláti emberek élni akarását, a település fejlesztéshez való ragaszkodását bizonyítja, hogy a hivatal épülete mellett a mai napon, a nemrég felújított bolt épületében felavatásra kerül egy kulturált söröző is, melyben a település lakói, illetve a településen átutazók megpihenhetnek, kikapcsolódhatnak, a nyitott teraszon a szabadidőt hasznosan eltölthetik, szórakozhatnak. A polgármester beszédében kiemelte, hogy nagyon büszke arra, hogy a négyéves ciklusa alatt sikerült ezt a fejlődést elérnie és megérnie, mely reményei szerint további beruházásokat vonz majd a településre. Több abaúji településen zárnak be boltokat. Korláton sikerült a bezárt ÁFÉSZ bolt helyett egy új boltot és egy sörözőt is nyitni, mely a lakosság alapellátását rugalmasan, az igényekhez igazodva biztosítja. A mai nappal nem fejeződik be a korláti fejlődés, hiszen alig egy hét múlva megkezdődik a Hivatal épülete mögötti területen egy szabadidőpark, szabadtéri színpad és egy játszótér kialakítása, melyet tervek szerint még ez évben átadnak a korláti lakosságnak, és melynek ereményeként kialakul Korláton egy kulturált-esztétikus településközpont mely nemcsak a helyi lakosság részére, de várhatóan a településen átutazók számára is egy kellemes megállási pontot jelenthet.

A polgármesteri köszöntőjét követően Dr. Ódor Ferenc, BAZ megyei közgyűlés elnöke, a terület országgyűlési képviselője mondott avató beszédet, melyben kiemelte annak fontosságát, hogy az abaúji települések megmaradása, fejlődése szempontjából nagyon fontosnak tartja a közintézmények korszerűsítését és a lakosság mindennapi ellátását biztosító szolgáltatások meglétét. „Már csak hab a tortán”- mondta az elnök, hogy Korláton, mindezek mellett a mai napon még egy kulturált söröző is átadásra kerül, sőt újabb beruházás indul a szabadidő park, szabadtéri színpad kialakításával,a játszótér megépítésével.
A köszöntő és az avató beszéd után a történelmi egyházak képviseletében Árvai Zoltán római katolikus plébános áldotta meg az épületet.
Az ünnepségen a korláti iskolások ünnepi műsort adtak, majd Mizsei Bertalan,- egy "Egyszerű Felvidéki magyar ember"- Petőfi verset mondott. Az ünnepi programban közreműködtek az encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola zenetanárai: Sándor Ferenc és Stók Pál.
A műsor befejezését követően Dr. Ódor Ferenc BAZ megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselője és Takács Péter György polgármester átvágták a nemzeti színű szalagot, majd a jelenlévőkkel együtt megtekintették a hivatal épületét.
A hivatal átadását követően ünnepélyesen felavatták a Sörözőt is, melyben megvendégelték az ünnepségen megjelenteket.


Pályázat: igazgatói állás
2010. március 16.

Meghirdetett munkahely: Rákóczi Zsigmond Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda igazgatói állás.
Vezetői megbízás időtartama: - öt év
- a megbízás kezdő időpontja: 2010. július 1.
- a megbízás megszűnésének időpontja: 2015. június 30.
Elbírálás határideje: 2010. június 15.
A Pályázat letölthető»


Korláti Polgármesteri Hivatal ünnepélyes avatása
2010.március 9.

Korlát Község Önkormányzata szeretettel meghívja Önt, az újjáépült Polgármesteri Hivatal ünnepélyes átadására.
Átadás időpontja:2010.mácius 26-án 14 óra.
A Polgármesteri Hivatalt átadja: Dr. Ódor Ferenc, BAZ megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő.
Köszöntőt mond: Takács Péter György polgármester.
Az ünnepi műsorban közreműködnek a helyi általános iskola gyermekei.
A Polgármesteri Hivatal külső felújítása, nyílászáró cseréi és akadálymentesítése projekt az (ÉMOP-3.1.3-2008-0132) pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A beruházás 18.907.945.-Ft teljes bekerülési költségéből az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 17.017.151.-Ft volt, a 10 %- nyi önrészt(1.890.795.-Ft) az Önkormányzat fedezte.
Köszönet a beruházásban közreműködőknek, támogatóknak
Pályázat készítő: Lakatos Viktor
Kivitelező:Tállyai Szőlészeti és Borászati Szövetkezet
Lebonyolító:EU-VIC-THOR Bt.


Büfé-presszó avatása
2010.március 9.
Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy 2010.március 26-án a Polgármesteri Hivatal épületének avatását követően felavatása kerül a Hivatal szomszédságában épült büfé-presszó is. Korlát település fejlődését bizonyító fejlesztések megünneplésére szeretettel várunk minden érdeklődőt.


 

© 2005-2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges. IMPRESSZUM