Református templom

A református templom a falu közepén áll, mely a 15.században gótikus stílusban épült. A hajó nyugati végében álló, klasszicizáló oszlopokkal alátámasztott karzat 1925-ben készült. Nyugati tornya szintén 1925-ben épült.

A hajó téglalap alaprajzú, a hosszúkás szentély a nyolcszög három oldalával zárul. Külsejének képét a támpillérek és a csúcsíves mérműves ablakok határozzák meg.

A déli hajó- és szentélyfalakban hat, a hajó északi oldalán két múlt századi csúcsíves ablak nyílik. A hajó déli oldalán 1816 évszámos kő kapukeret. A hajó vakolt sík mennyezetes. Az élszedett csúcsíves diadalívvel nyíló szentély fölé 15. századi gótikus, bordás csillagboltozat borul. Copf szószékének alsó része falazott, koronája fából készült.

Római katolikus templomKeresztelő Szent János Római Katolikus Plébániai Hivatal Vizsoly
Plébános: Árvai Zoltán
Cím: 3888 Vizsoly, Szent János u. 102
Tel: 46/387-109
Zoltán atya e-mail címe: arzo72@gmail.com
Web: http://vizsolyiplebania.zxq.net

Korlátnak római katolikus temploma is van, amelyről nincsenek feljegyzések a környéken és a falusiak is csak keveset tudnak róla. Ami biztos, hogy harangja 1774-ből való és a templom eredetileg csak kápolna volt, amelyet egy földesúri család házához építettek hozzá. Déli falába eredetileg egy függönyös balkon épült, hogy a család innen hallgathassa a misét, de azóta már befalazták.

A hajdani hatalmas házból már csak a mai templomkerten túli maradványok láthatók. A templom 2000-ben teljes belső felújitásra került, ekkor lettek új freskók és szobrok festve, ami az egyházmegye, az önkormányzat, a korláti hívek, és egy USA-ban élő korláti személy adományából készült.

A templomban minden vasárnap van szentmise ami általábban 10-kor kezdődik, amit vizsolyból a parókiáról jönnek ki megtartani. 2004-től működik a rózsafűzér társulat, ami 15-fő. A templom Szentháromság tiszteletére lett felszentelve, így a templom búcsúja mindig pünkösd útáni vasárnap van.


2009 évben egy nagy lelkű adakozónak köszönhetően társadalmi munkával megépült a Lurdi barlangA Lurdi barlang környezetét 2010-ben parkosították.


 

© 2005-2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges. IMPRESSZUM